SPRZEDAŻ OPAŁU
Czym jest węgiel?
Węgiel kamienny jest osadową palną skałą pochodzenia organicznego. Węgiel powstał na skutek przemian nagromadzonej materii organicznej zachodzących pod wpływem czynników biologicznych, biochemicznych, geologicznych i geochemicznych.
Podstawowymi składnikami węgla kamiennego są macerały (grupy witrynitu, liptynitu i inertynitu – odpowiedniki minerałów w skałach nieorganicznych) powstałe w wyniku uwęglenia materiału organicznego np. tkanki roślinnej, liści, pyłków.
Węgiel jest zwięzły i kruchy, ma czarną barwę. Węgiel kamienny cechuje się dużą zmiennością parametrów chemicznych i technologicznych, od których zależy jego późniejsze wykorzystanie w ciepłownictwie, koksownictwie i przemyśle chemicznym. Właściwości węgla kamiennego zależą w dużej mierze od warunków, w jakich tworzył się ten surowiec. Największą rolę miały wysoka temperatura i ciśnienie, towarzyszące procesom diagenetycznym i metamorficznym.
Węgiel dzieli się ze względu na sortymenty wg wielkości ziarna.
W kolejności od najgrubszych:
- kostka (ok. 6-20cm)
- orzech (ok. 2,5-8cm)
- groszek (ok. 0,8-3cm)
- miał (ok. 0,1-3cm)
Wartość opałowa – Kaloryczność węgla to ilość energii, którą można pozyskać z danej jednostki masy paliwa. Wartość opałowa jest określana w MJ/kg. Im większa jest wartość kaloryczna węgla czy ekogroszku, tym mniejsze zużycie paliwa niezbędnego do ogrzania budynku. Parametrem tym warto kierować się podczas zakupu opału, gdyż świadczy on o jego wydajności cieplnej. Dzięki dużej kaloryczności z jednego kilograma produktu można uzyskać więcej energii.Opał dobrej jakości ma kaloryczność na poziomie 24–28 MJ/kg. Zakup paliwa poniżej tej wartości może wiązać się z trudniejszym rozpalaniem, koniecznością częstszego dokładania do kotła oraz usuwania większej ilości popiołu.
Zawartość popiołu – przyjmuje się, że w węglu dobrej jakości zawartość popiołu nie przekracza 10%.
Wymiar ziarna (inaczej granulacja) – nie jest jednoznacznie złą lub dobrą cechą węgla, musi być jednak dostosowane do specyfiki pieca, który posiadamy. Informacje na ten temat znajdziemy w instrukcji obsługi producenta kotła.
Spiekalność – czyli skłonność do tworzenia się zbitych brył paliwa tzw. spieków, mogących doprowadzić do zablokowania podajnika. Im większe RI, tym jakość węgla jest niższa.
Kupując węgiel zwróć uwagę na wartości jego parametrów!
NASZA OFERTA:
DLACZEGO WARTO ZŁOŻYĆ
ZAMÓWIENIE U NAS?
CENA
Atrakcyjne ceny węgla w stosunku do jego jakości
GWARANCJA
Do każdego sprzedawanego przez nas węgla w ilości powyżej 200kg wystawiamy świadectwo jakości oraz fakturę vat. Dzięki temu mają Państwo pewność co do jakości zakupionego węgla.
JAKOŚĆ
Stałą jakość węgla potwierdzoną certyfikatami niezależnych firm kontrolnych
Nie wiesz jaki opał wybrać? Zadzwoń albo napisz chętnie pomożemy przy wyborze.
Sprzedawany przez nas węgiel spełnia wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Energii z dnia 27 września 2018 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw stałych. Do każdego sprzedawanego przez nas węgla w ilości powyżej 200kg wystawiamy świadectwo jakości oraz fakturę vat.
Dzięki temu mają Państwo pewność co do jakości zakupionego węgla.